19 Ekim 2010 Salı

ALERT NEDİR?

Alert; rakiplerin bir açıklamaya ihtiyaç duyma olasılığı olduğunu bildirir bir uyarıdır.
Yapay konuşma nedir?
İfade ettiği türde ya da en son ifade edilen türde oynamak isteğinin dışında bir bilgi ihtiva eden (oyuncular tarafından doğal karşılanan bilgiler dışında) bir konuşma, kontur veya sürkontur ya da,
Belirtilen miktardaki güçten daha yüksekte bir el kuvveti vadeden ya da deklaresi verilen son renkte değerler vadeden veya inkâr eden bir pas,
Yapay konuşmalardır. 
Hangi konuşmalar alert edilmelidir?
Dünya Briç Federasyonunun (WBF) yayımladığı Yasalara göre yapay konuşmaların alert edilmesi gerekmektedir.
Dolayısıyla, natürel (doğal) anlamı dışında anlam ifade eden tüm deklare ve konuşmaların alert edilmesi gerektiği sonucu ortaya çıkmakla beraber, WBF hangi konuşmaların alert edileceği, hangilerinin alert gerektirmediği hususlarında ilgili Federasyonlara; çıkaracakları Yönetmelikle bunları belirleme yetkisi vermiştir.
WBF Yasalarına göre yapay konuşmaların alert edilmesi gerektiğini söylemiştik. Ancak,  stayman, transfer gibi bazı konuşmalar da natürel anlamları dışında anlamlar ifade etmelerine karşın alert gerektirmemektedir. Bunun nedeni ise artık bunların ifade ettiği yapay anlamlarının natürel konuşma olarak kabul görmesinden kaynaklanmaktadır. Örneğin; stayman yapan oyuncu, kendisinde en az 4’lü bir majör olduğunu bildirmektedir. Rakipler de bunu bu şekilde kabul ettiklerinden alert gerektirmemektedir. Bu durumda staymanı bu anlamının dışında kullanıyorsanız, yani 4’lü majörünüz yokken de stayman yapıyorsanız, staymanı kabul görmüş anlamı dışında kullanmış olduğunuzdan artık alert edilmesi gerekiyor.
Ortağınızın yapay konuşmasını alert ettiğinizde (perdeli masalarda kendiniz alert ettiğinizden sorun oluşmaz), rakip açıklama istemeden açıklama yapılmaz. Rakibe bilgi verirken ortağınızı da bilgilendirmiş olursunuz ki bu izinsiz bilgi kapsamına girebilir.      
Alert edilmeyen konuşma, izinsiz bilgi (ortaktan gelen harici bilgi yasa 16) kapsamındadır ve hakem ayarlı skor verebilir.
Diğer taraftan, rakip sorduğunda her türlü konuşmanın açıklama zorunluluğu vardır.
Ortağın alert gerektiren deklaresinin, (biraz gecikmeli olarak) üstündeki rakip konuştuktan sonra alert edilmesi bir yaptırım gerektirir mi?
Herhangi bir yaptırım gerektirmez ancak, açıklamadan sonra rakip de deklaresini değiştirebilir (yasa 21).
Konturların alert edilmesi gerekir mi?
Konturlar alert gerektirmez. Hatta masaların açık olduğu kulüp turnuvalarında konturların alert edilmemesi şartı vardır. Çünkü alert ettiğiniz zaman rakiplerinizle aynı anda ortağınıza da konturu nasıl kabul ettiğinizi söylemiş oluyorsunuz. Ortağınız ceza konturu attıysa, siz bunu negatif olarak kabul ettiğinizi rakiplerinizle birlikte ortağınıza da söylemiş olursunuz ki bu izinsiz bilgi oluşturabilir.
4 ve daha yüksek seviyelerdeki konuşmaların alert edilmesi gerekir mi?
4 ve yukarı seviyedeki konuşmalar (perdeli hariç) alert edilmezler. Diğer bir ifade ile ortağınıza izinsiz bilgi oluşturmaması için alert edilmemesi gerekir. Örneğin, 1 seviyesinde majör renkle oyun açtınız ve ortağınız 4 trefl ile splinter yaptı. Deklarenin ilk turu olmasına rağmen ortağınızın bu splinter konuşması da alert gerektirmemektedir. Ancak 4trefl, 4pik gibi oyun açış deklarelerinizin ise alert edilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, rakip sorduğunda her türlü konuşmanın açıklama zorunluluğu vardır.

1 yorum: