19 Ekim 2010 Salı

KART OYUNUNUN BAŞLAMASI (madde 41):

A.    Kapalı Atak
Bir deklare, kontr veya sürkontru; sıralı üç pas takip ettikten sonra, dekleran olması gereken oyuncunun solundaki defans oyuncusu kapalı olarak atak eder. Kapalı atak sadece usulsüzlükten sonra hakemin talimatı üzerine geri alınabilir ve geri alınan kart defans oyuncusunun eline geri konmak zorundadır. (Yer herhangi bir kartını gösterdikten sonra atak hiçbir şekilde geri alınamaz)
  1. Artırımın Tekrar Edilmesi ve Sorular
Atak kartının kapalı yapılmasındaki birinci amaç sırasız atağın önlenmesi içindir. İkinci amaç ise; atak kartı açılmadan önce, atak eden oyuncunun ortağının ve dekleran olması gereken oyuncunun (ancak yer olması gereken oyuncu değil) artırımın tekrar edilmesini veya bir rakibinin konuşmasının açıklanmasını istemesine imkan tanımaktır. Dekleran veya her bir defans oyuncusu, bir kart oynama sırası ilk kendilerine geldiğinde, artırımın tekrar edilmesini isteyebilir; bu hak oyuncu bir kart oynadığında sonra erer. Defans oyuncuları (Yasa 16 izinli-izinsiz bilgiye tabi olarak) ve dekleran, her biri oynama sırası kendisinde iken oyun süreci boyunca açıklama talep etme haklarını korurlar.
  1. Atağın Gösterilmesi
Açıklama Evresini takiben, kapalı atağın yüzü çevrilir, oyun süreci geri dönülmez bir şekilde başlar ve yerin eli açılır. Konuşmaların tekrarlatılmasının zamanı geçtikten sonra, dekleran veya her bir defans oyuncusu, oynama sırası kendisinde iken, kontratın ne olduğunun ve kontr veya sürkontr atılıp atılmadığının kendisine bildirilmesi hakkına sahiptir ancak bu oyuncu, kontr veya sürkontru kimin attığını soramaz.
  1. Yerin Eli
Atak gösterildikten sonra yer elini, renklere göre ayrılmış, kartlar derecelerine göre sıralanmış, en küçük kart deklerana yakın olacak şekilde uzunlamasına dekleranı işaret eden kolonlar halinde, kozlar yerin sağına gelecek biçimde masanın üzerine kendi önüne yayar. Dekleran hem kendi hem de yerin elini oynar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder