19 Ekim 2010 Salı

YERİN (dummy) HAKLARI VE KISITLAMALARI (42-43):

YERİN HAKLARI
  1. Mutlak Haklar
1.      Yer, hakemin önünde, olay veya Yasa ile ilgili bilgi verme hakkına sahiptir.
2.      Kazanılmış ve kaybedilmiş lövelerin sayısını takip edebilir.
3.      Yerin kartlarını dekleranın yönergesi doğrultusunda onun görevlisi olarak oynar. Yer, elini yere açtıktan sonra,  dekleranın yönergesi olmaksızın herhangi bir karta dokunamaz veya işaret edemez (düzenleme amacı hariç). Eğer yaparsa, hakem derhal çağrılmalı ve olay hakkında bilgilendirilmelidir. Oyun devam eder. Oyun sonunda hakem yerin deklerana bir oyun önerdiğine ve defansın önerilen oyun ile zarara uğradığına karar verirse ayarlı bir skor atar.
B.     Sınırlanmış Haklar
1.      Yer deklerana bir lövede renge uymadığı zaman çıkılan renkte kartı olup olmadığını sorabilir (ancak defans oyuncusuna soramaz).
2.      Dekleranın herhangi bir usulsüzlüğünü önlemeye çalışabilir (elden veya yerden oynaması gibi).
3.      Yer oyun süreci içerinde, herhangi bir usülsüzlüğe dikkat çekemez ancak, elin oynanması tamamlandıktan sonra herhangi bir usulsüzlüğe dikkat çekebilir.
YER ÜZERİNDEKİ KISITLAMALAR
  1. Yer Üzerindeki Kısıtlamalar
(a)   Usulsüzlüğe başka bir oyuncu tarafından dikkat çekilmedikçe, yer oyun esnasında hakem çağırma girişiminde bulunmamalıdır. (Ancak bir usulsüzlüe dikkat çekildikten sonra yer de hakem çağırabilir.)
(b)   Yer oyun esnasında bir usulsüzlüğe dikkat çekemez. (Ancak elin oynanması tamamlandıktan sonra çekebilir.)
(c)    Yer oyuna katılmamalıdır veya oyun hakkında dekleranla hiçbir iletişimde bulunmamalıdır.
(a)    Yer dekleranla ellerini değiştiremez.
(b)   Yer dekleranın eli oynamasını izlemek için yerinden kalkamaz.
(c)    Yer, kendi girişimi ile herhangi bir defans oyuncusunun elindeki bir kartın yüzüne bakamaz.     
B.     İhlal Gerçekleşirse
1.      Yer, yukarıdaki A bentlerinde sayılan kısıtlamaların ihlali halinde Yasa 90 (Yöntemsel cezalar) hükümlerince cezalandırılır.
2.      Eğer yer, yukarıdaki A2 bendinde sayılan kısıtlamaları ihlal ettikten sonra:
(a)   Dekleranı yanlış elden çıkış yapmaması hakkında uyarırsa, herhangi bir defans oyuncusu dekleranın çıkış yapacağı eli seçebilir.
(b)   Elinden oynadığı bir kartın rönons teşkil edip etmediğini deklerana ilk kez kendisi sorarsa, dekleran oynadığı kart yasadışı ise doğru kartla düzeltmek zorundadır ve rönons gerçekleşmiş gibi rönonsla ilgili cezalar uygulanır.
Eğer yer yukarıdaki A2 bendinde sayılan kısıtlamalara aykırı davrandıktan sonra bir defans oyuncusunun aykırılığına ilk kez dikkat çekerse, hiçbir onarma uygulanmaz. Oyun hiç bir usulsüzlük olmamış gibi devam eder

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder