19 Ekim 2010 Salı

ÖZÜRLÜ LÖVE (67):

  1. Her İki Taraf da Sonraki Löveye Kart Oynamadan Önce
Bir oyuncu bir löveye kart oynamayı atladığı veya bir löveye birden fazla kart oynadığı zaman, her iki taraftan da birer oyuncu sonraki löveye kart oynamadan önce usulsüzlüğe dikkat çekilmişse hata düzeltilmek zorundadır. 
1.      Bir löveye kart oynanması atlanmışsa bunu düzeltmek için, kusurlu oyuncu yasal olarak oynayabileceği bir kartı verir.
2.      Bir löveye birden fazla kart oynanmasının düzeltilmesi için, yasa 45E (Bir Löveye Oynanan Beşinci Kart) veya Yasa 58B (Bir Elden Oynanan Eşzamanlı Kartlar) uygulanacaktır.
B.     Her İki Taraf da Sonraki Löveye Kart Oynadıktan Sonra
Her iki taraf da bir sonraki löveye kart oynadıktan sonra, özürlü bir löveye dikkat çekildiğinde veya hakem özürlü bir lövenin varlığını tespit ettiğinde (bir oyuncunun elinde az ya da çok sayıda kart bulunması ve oynanmış olan kartların sayısının da bunu doğrular biçimde yanlış olmasından yola çıkarak) hakem hangi lövenin özürlü olduğunu bulur. Kart sayısının düzeltilmesi için, hakem işlemi aşağıdaki şekilde sürdürmelidir.
1.      Kusurlu oyuncu özürlü löveye kart oynamadığı zaman, hakem kendisinden hemen bir kartını göstermesini ve bu kartı oynanmış kartları arasındaki uygun yere yerleştirmesini ister (bu kart bu lövenin kazanılmasını etkilemez); eğer
(a)   Kusurlu oyuncunun özürlü löveye çıkılmış olan renkte kartı varsa, bunlardan oynanmış kartları arasına koymak üzere birini seçmek zorundadır. Özürlü lövede rönons yapmış sayılır ve Yasa 64A2’ye göre aktarılan 1 löve kaybına tabidir.
(b)   Kusurlu oyuncunun özürlü löveye çıkılmış olan renkte kartı yoksa, herhangi bir kartını oynanmış kartları arasına koymak üzere seçer. Özürlü lövede rönons yapmış sayılır ve Yasa 64A2’ye göre aktarılan 1 löve kaybına tabidir.
2.     
(a)   Kusurlu oyuncu özürlü löveye birden fazla kart oynadığı zaman, hakem oynanmış kartları inceler ve kusurlu oyuncudan özürlü löveye oynarken görünen kartını oynanan kartlar arasında bırakarak, bütün fazla kartları eline geri koymasını ister[1] (Eğer hakem hangi kartın göründüğünü tespit edemiyorsa, kusurlu oyuncu löveye yasal olarak oynamış olabileceği kartların en büyüğünü bırakır). Özürlü lövenin kazanılması değişmez.
(b)   Geri konulan bir kartın sürekli olarak kusurlu oyuncunun elinde olduğu varsayılır ve bu kartın daha önceki bir löveye oynanmamış olması bir rönons teşkil edebilir.


[1] Hakem, mümkün olduğunca, defans oyuncusunun oynanmış kartlarını göstermekten kaçınmalıdır, ancak bir defans oyuncusunun eline geri konulacak fazladan bir kart gözükürse, bu kart cezalı karta dönüşür (bkz. Yasa 50).





[1] Hakem, mümkün olduğunca, defans oyuncusunun oynanmış kartlarını göstermekten kaçınmalıdır, ancak bir defans oyuncusunun eline geri konulacak fazladan bir kart gözükürse, bu kart cezalı karta dönüşür (bkz. Yasa 50).


♠A862
©A7
¨KQ53
§KT7
♠T5                 K                    ♠J7                                                               
©KQ9643                              ©T86                        
¨85       B                  D        ¨JT97
§J94                                      §Q653

G                               
♠KQ943
©J2
¨A64
§A82
Güney 6 kontratına oynamaktadır. Batı, ©K atak eder, oynayan yerden As ile alıp, As piki çeker. Doğu 7’li, güney 3’lü ve batı 5’li piklerini oynar. Oynayan yerden küçük pikle devam eder. Pik 7’liyi hala açıkta tutan doğunun oynadığını zanneden güney ve batı; Rua ve 10’lu piklerini oynar. Oynayan küçük karo ile devam eder. Batı 5’li karo ile uyar. Bu sırada bir gariplik olduğunu fark eden doğu hakem çağırır. Uygulama nedir?
Doğu pik Valesini özürlü löveye verir. Oyun bitiminde D-B bir löve rönons cezasına çarptırılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder