19 Ekim 2010 Salı

KABUL EDİLMEYEN SIRASIZ PAS’TAN SONRAKİ YÖNTEMLER (30):

Henüz daha kimse bir konuşma (deklare, pas) yapmamış iken; sırasız pas geçilmişse bu oyuncu, sıra kendisine ilk geldiğinde de pas geçmek zorundadır. Yani ortağı oyun açtığında da, rakibi oyun açtığında da bir kez pas geçecektir.
Konuşmalar başladıktan sonra;
Ø  Konuşma sırası ortağında iken sırasız pas geçen oyuncu hep pas geçmek zorundadır. (Pas geçenin ortağı da, partnerim nasıl olsa pas geçecek diyerek ve bunu esas alarak normal konuşmanın dışında bir konuşma yapamaz.)
Ø  Konuşma sırası sağındaki rakipte iken sırasız pas geçen oyuncu, ilk konuşmasında pas geçmek zorundadır. (Kusurlu oyuncunun ortağı herhangi bir yeterli konuşma yapabilir veya pas geçebilir. Ancak konuşmanın o turunda kontur veya sürkontur atamaz.)
Ø  Konuşma sırası kusurlu oyuncunun solundaki rakipte iken sırasız pas geçilmesi durumunda kusurlu oyuncu PAS’ını geri alır ve konuşmalar normal devam eder. (Ancak geri alınan konuşmadan dolayı çıkış kısıtlamaları uygulanabilir.)
Ø  Sırasız pas yapay ise veya yapay bir konuşmaya pas geçilmişse, bu takdirde sırasız pas hükümleri değil sırasız deklare hükümleri uygulanır.
Bunlara rağmen kusursuz tarafın yine de bir zararı söz konusu ise hakem Yasa 23 hükümlerine göre ayarlı skor uygulayabilir.
KUZEY         DOĞU            GÜNEY         BATI
2¨                                           PAS (sırasız) 
Kuzeyin 2¨ deklaresi, majörlerden herhangi birinin zayıf olduğunu gösteren yapay bir konuşmadır. Batı haklarını öğrendikten sonra sırasız pas’ı kabul etmez ve pas kaldırılır. Bundan sonra konuşma sırası kendisinde olan Doğu, 2 (’e göre take-out) deklaresi verir.
Kararınız nedir?
Kuzey-Güney ¨ cinsinden konuşma yapmadığı sürece, 2¨ deklaresi yapay olduğundan sırasız pas hükümleri değil sırasız deklare hükümleri uygulanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder