19 Ekim 2010 Salı

HATALI AÇIKLAMA veya HATALI DEKLARE (madde 75):

Rakibe hatalı bir açıklama yapılması halinde oyuncuların (ve hakemin) sorumlulukları aşağıdaki örnek ve sonuçlarında belirtildiği şekildedir:
Kuzey 1NT açmış ve Güney, zayıf eli ve uzun karoları ile oynamak amaçlı, 2 karo deklare etmiştir. Ancak, Batının araştırmasına cevaben, Kuzey, Güneyin deklaresinin kuvvetli ve yapay olduğunu, majör renkleri sorduğunu açıklamıştır.
A. Hataya Yol Açan İzinsiz Bilgi
Kuzeyin bu deklareye ilişkin yaptığı açıklama doğru da olsa yanlış da olsa, açıklamayı duyan, Güney, kendi 2 karo deklaresinin yanlış anlaşıldığını bilmektedir. Bu bilgi ‘izinsiz bilgi’dir (bkz. Yasa 16A), dolayısıyla Güney bu bilgiden haksız bir avantaj sağlamaktan dikkatle kaçınmalıdır (bkz. Yasa 73C). (Aksi takdirde hakem ayarlı skor uygulayacaktır). Örneğin, eğer Kuzey 2 sanzatu rebid ederse, Güney bu deklarenin onun yalnızca herhangi bir majör renkte dört kartlı tutuşu inkar ettiğine dair izinsiz bir bilgiye sahiptir; ancak Güneyin sorumluluğu, Kuzey zayıf bir cevap karşısında, maksimum değerler gösteren, kuvvetli bir zon denemesi yapmış gibi davranmaktır.
B. Hatalı Açıklama
Gerçekte ortaklık anlaşması 2 karonun doğal oynamaya olduğu yolundadır; yanlışlık Kuzeyin açıklamasındadır. Mademki Doğu-Batıya Kuzey-Güneyin anlaşmasının tam bir tarifini alma hakkı verilmiştir,  o halde bu açıklama yasaya aykırıdır (bu aykırılık Doğu-Batının zarar görmesi ile sonuçlanırsa, hakem ayarlı bir skor atayacaktır). Eğer Kuzey daha sonra kendi hatasının farkına varırsa, derhal hakemi haberdar etmelidir. Güney artırım devam ettiği müddetçe hatalı açıklamayı düzeltmek için hiçbir şey yapmamalıdır; sonuncu pastan sonra Güney, dekleran veya yer olacaksa, hakem çağırmalı ve açıklamanın düzeltilmesini teklif etmelidir. Eğer Güney defans oyuncusu olursa, oyun sona erdikten sonra hakem çağırır ve açıklamayı düzeltir.
C. Hatalı Deklare
Ortaklık anlaşması açıklandığı gibidir: 2 karo kuvvetli ve yapaydır ve hata güneyin deklaresindedir. Mademki Doğu-Batı, gerçekten de Kuzey-Güneyin anlaşmasının tam bir tarifini almıştır, o halde burada yasaya aykırılık yoktur; Kuzey-Güneyin ellerinin tam bir tarifini alma hakları yoktur.
(Zarar ne olursa olsun, hakem, skorun geçerli kalmasına hükmedecektir; ancak hakem, aksine kanıt bulunmadığında, Hatalı Deklareden ziyade, Hatalı Açıklama yapıldığını varsayar). Güney, Kuzeyin açıklamasını düzeltmemelidir (veya hakemi haberdar etmemelidir) ve bunu daha sonra da yapmaya dair bir sorumluluğu yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder