19 Ekim 2010 Salı

SIRASIZ YÜZÜ AÇIK ATAK (54):

Sırasız bir atağın yüzü açılmışsa, kusurlu oyuncunun ortağı yüzü kapalı atak etmiş olsa bile, hakem yüzü kapalı atağın geri alınmasını ister. Bundan sonra:
  1. Dekleran Elini Yere Açabilir
Dekleran isterse elini yere açabilir ve dummy olur. Eğer dekleran elini yere açmaya başlar ve bunu yaparken bir veya daha fazla kartını gösterirse, bütün elini yere açmak zorundadır. Dekleran artık yer olur.
  1. Dekleran Atağı Kabul Edebilir
Dekleran usulsüz çıkışı kabul edebilir ve dummy elini yere açar. Bu durumda; o löveye ikinci kart dekleranın elinden oynanır. Eğer dekleran löveye ikinci kartı elden değil de yerden oynarsa, yerin kartı geri alınamaz.
  1. Dekleran Atağı Kabul Etmek Zorunda Olabilir
Eğer dekleran yerin kartlarından herhangi birini görmüş olabilecek durumda ise (yerin artırım sırasında göstermiş olabileceği) atağı kabul etmek zorundadır.
  1. Dekleran Atağı Geri Çevirebilir
Dekleran, defans oyuncusundan yüzü görünen sırasız atağını geri almasını isteyebilir. Bu durumda geri alınan karta majör cezalı kart hükümleri uygulanır.
GÜNEY         BATI              KUZEY         DOĞU           
1©                  PAS                4©                  PAS   
PAS                PAS
Güneyin 4© kontratına Batı, 3’lüsünü atak ediyorum diye yanlışlıkla © 7’lisini yüzü açık olarak atak etme girişiminde bulunur. Kart nerdeyse masaya değmek üzereyken hatasını fark eder ve bu kartı geri alarak 3’lüsünü atak eder. Kararınız nedir?
Ø  Bir defans oyuncusunun, yüzünü ortağının görmesini mümkün kılacak biçimde tuttuğu kartı o anki löveye oynaması zorunludur (madde 45). Bu nedenle © 7’lisi oynanmış kart olarak kalır ve değiştirilemez.
Ø  Bir defans oyuncusu tarafından vaktinden önce gösterilen bir kart, hakem aksini belirtmedikçe cezalı karttır (madde 50). Bu kart oynamak maksadıyla gösterilen bir kart ise majör cezalı karta dönüşür. Bu nedenle 3’lüsü majör cezalı karttır ve madde 54 kısıtlamaları uygulanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder