31 Ekim 2010 Pazar

Zon Daveti (Teklifi) :

Eğer kaptan (limite olanın ortağı), toplam puanlarının zon oynamaya yeteceğini düşünüyorsa (zon tablosu) bir zon kontratı deklare eder. Bir part-score oynamaları gerekiyorsa (zon oynayamayacak eller) bir part-score kontratına karar verir.
Ancak, bazen toplam puanlar kaptanın karar vermesini tam olarak sağlayamaz. Bu durumda kaptan; ortağına, söylemiş olduğu limitin üst sınırında mı, yoksa alt sınırında mı olduğunu sorabilir.
Bunun için; daha önce belirlemiş oldukları kozdan, part-score seviyesinde anlamsız (bu durumda anlamlı oluyor) bir yükseltme yapar. Koz belirlememişlerse aynı şeyi NT ile yapar.
Örnek;
Cevapçı limite oldu. 6~10 puan ve pik fiti gösterdi. Açıcı puanlarını toplayıp, part-score mu, zon mu oynayacaklarına karar vermeli. Part-score oynayacaklarsa pass demeli, zon oynayacaklarsa 4♠ demeli. Ancak, burada karar verememiş olmalı ki 3♠ gibi bir yükseltme yaptı. Bu yükseltme ile ortağına, göstermiş olduğu 6~10 puanlık limitin neresinde olduğunu soruyor. Yani 6-7 puanlık alt limitte mi, yoksa 8-9-10 puanlık üst limitte mi olduğunu soruyor. Cevapçı alt limitte ise PASS geçiyor, üst limitte ise 4♠ deklare ederek zon ilan ediyor.
N         E         S       W
1♠      Pas       2♠     Pas
3♠      Pas

Yukarıdaki elde 1♠ ile oyun açılıyor ve ortağı 2♠ ile destek veriyor. Bu 6~10 puan ve pik fiti demek. Yani toplam puanımız en az 17+6=23, en fazla ise 17+10=27‟dir. Bu durumda ortağın 6–7 puanı varsa part-score, 8–9–10 puanı varsa zon oynamalıyız.
Kendimiz karar veremeyince ortağa danışmak için 3♠ deklaresi (zon daveti) veriyoruz. Eğer cevapçıda 6–7 puan varsa pass geçerek part-score oynuyoruz,
8–9–10 puan varsa 4♠ deklare ederek zon oynuyoruz.
Ortağımız 1pik oyun açtı biz 1 dedik. Ortak ikinci konuşmasında 2 diye rengimizi destekledi ve limite oldu. En yakın limit göstergesi 12~14 puan. Bu durumda toplam 23 ile 25 arasında puanımız var. Ortağa söylediği limitin neresinde olduğunu sormak için anlamsız yükseltme dediğimiz 3 deklaresini (zon teklifi) veriyoruz. Ortak maksimum puanıyla 4 diyerek zon teklifimize olumlu cevap veriyor, minimumda ise pas  geçiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder